Etichete

miercuri, 20 februarie 2013

Semifreddo cu migdale caramelizate



Este aceeasi reteta de semifreddo, prezentata mai jos, insa am inlocuit dulceata din fructe de padure cu migdalele caramelizate.
Intr-o tigaie, pe foc mediu, am caramelizat  100 g zahar cu  20 g unt. Am adaugat 100 g migdale decojite. Pe o foaie de copt am intins compozitia pentru racire. In robotul de bucaratie am maruntit migdalele la dimensiunea dorita.




Semifreddo cu fructe de padure


Reteta de semifreddo am descoperit-o la tv in una dintre emisiunile despre gatit. Nu am stat foarte mult pe ganduri si am trecut la treaba.
 Am folosit 400 ml frisca lichida pe care am batut-o pana la consistenta necesara. La bain marie am amestecat 1 ou si 3 galbenusuri impreuna cu 150 ml miere, pana s-au imprietenit. In timp ce compozitia astfel rezultata era la racit, pentru a o putea incorpora in frisca, am pregatit un vas pentru refrigerarea compozitiei finale, timp de 4 ore in congelator.
Am servit semifreddo cu dulceata,  obtinuta rapid, din frunte de padure congelate si zahar, fiarta la foc mic cateva minute. Pentru mai mult sirop se poate adauga putina apa la fiert.


marți, 19 februarie 2013

Budinca de ciocolata


Vrei sa faci un desert usor si rapid? De obicei in casa gasesti niste zahar - 4 linguri,  4 oua din frigider, 150 g unt si, speri ca, ultima tableta de ciocolata amaruie, preferata unuia dintre membrii familiei este inca salvata si se afla la locul stiut de tine.
Te inarmezi cu un mixer, iei un bol pentru a bate albusurile cu simt de raspundere pana iese tot albul din ele si daca mai ai maini disponibile topesti la bain-marie untul si tableta de ciocolata. Adaugi galbenusurile batute cu 4 linguri de zahar. Preferi romul? Cateva picaturi sunt binevenite si primite cu incantare de catre ciocolata. Dupa ce compozitia s-a racit se incorporeaza peste albusurile innebunite de alb. In pasi de dans, in bucatarie se aud acordurile muzicale preferate,  ungi patru forme de ceramica cu unt, le tapetezi cu cacao, torni compozitia in formele pregatite si fuguta cu budinca in cuptorul torid pentru cca 15-20 minute.

Bucurati-va de savoare!

miercuri, 6 februarie 2013

Dulceata de kiwi si grapefruit


Pentru astazi va propun o dulceata de kiwi si grapefruit cu o fina aroma de iarna. 
Am folosi kiwi - 1 kg, pe care le-am curatat de coaja si le-am taiat cubulete mai mari, 1 kg de grapefruit din care am utilizat doar pulpa, 850 g de zahar si 1 baton de scortisoara pentru aroma de iarna. Toate amestecate, le-am fiert la foc mic, pana s-au imprietenit.

marți, 5 februarie 2013

Tort pentru Bea!

S-a aflat ca imi place sa ma relaxez facand dulciuri, ca printre ingrediente vreau sa fiu un mic magician, sa le transform si, uite asa, am facut tortul pentru Bea, fiica uneia dintre colegele mele, care implinea 15 ani. Provocare. 
Am avut emotii ca nu voi fi pe gustul lor pentru savoare si nici vizual. Mie imi place sa mananc cu privirea, sa adulmec aromele urmand sa-mi delectez papilele gustative.
 Incantare, incat Beatrice (Bea) a sarit de bucurie, din spusele mamei, cand a vazut tortul aniversar. Mi s-a umplut inima de bucurie.
Eu stiu ca e loc de mai bine. Ma straduiesc :).



luni, 4 februarie 2013

Ciocolata de casa


De cate ori ni se face dor de gusturile din copilarie? Ieri, zi de weekend, mi-am deschis pofta de ceva dulce, pentru mine dar si pentru cei din casa. Cine isi mai aminteste gustul ciocolatei de casa, facuta de mama sau ciocolata de casa pe care o cumparam de la magazin in vremurile de demult? Stiti, uneori ma apuca aceste nostalgii si simt gustul copilariei din inghetata Polar, bomboanele Amandine, etc ...
 Asa ca, la treaba. Am amestecat cu multa pasiune ingredientele, incepand cu apa (100 ml) si zaharul (150 g), romul (intensificat aroma atat cat ne dorim) si ca sa-i adaug o nota de iarna am adaugat si un varf de lingurita de scortisoara, la foc mic pana am legat siropul.
Am cernut 450 g lapte praf,  20 g cacao iar printr-o ploaie fina le-am adaugat in siropul racit.
Am pus folie in doua forme dreptunghiulare pentru a pregati compozitia pentru racit. Of, si a trebuit sa astept 4-5 ore ca sa o pot savura.
 Deasupra am presarat migdale prajite. 
Asteptarea a meritat.

duminică, 3 februarie 2013

Tort cu oameni de zapada

Mi-a venit cheful de ceva bun si dulce, iar cum iarna este pe sfarsite am zis sa incerc sa redau din spiritul ei unei "dulcegarii"; un tort cu omuleti de zapada. Rezultatul ...


Blatul cu cacao, migdale macinate, alintat cu mousse de ciocolata si frisca cu fructe de padure. A fost savurat pe nerasuflate. Cei ce s-au salvat au fost omuletii de zapada.